Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'project_custom_init' not found or invalid function name in /home/www/web2112/html/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 429
Vatrodojava i plinodojava | Astra alarmi, Security 4 U

Sustavi za dojavu požara su elektronički sustavi koji samostalno, bez prisustva čovjeka, otkrivaju pojavu dima ili vatre u objektima i obavještavaju nadležnu službu (vatrogasci, zaštitarska služba). Osnovna kofiguracija jednog sustava sastoji se detektora požara, centralne jedinice za obradu i upravljanje i uređaja za signalizaciju i dojavu požara.

 

Detektori su najvažniji dio sustava jer o brzini detekcije ovisi brzina reakcije i njegov konačni ishod. Detektora imamo više tipova ovisno o načinu detekcije i uvjetima u prostoru u kojem se nalazi detektor (optički detektori dima, detektori porasta temperature, ručni detektori, detektori plamena i sl.).Vrijeme razvoja požara može trajati jako dugo, ponekad i satima i vrlo je važno odabrati detektor koji će omogućiti otkrivanje požara što je moguće ranije.

.

 

vatrodojava

Centralne jedinice za obradu i upravljanje obrađuju informacije primljene od detektora i ostalih elemenata bitnih za pouzdan rad sustava (strujno napajanje, stanje baterija i sl) , upravljaju uređajima za dojavu i signalizaciju (zvučnu i vizualnu) ovisno o vrsti primljene informacije sa perifernih uređaja.

 

vatrodojava-1

vatrodojava3

Statistički podaci o požarima pokazuju da se požari ne događaju samo drugima, najviše ih se događa u kućanstvima i na mjestima na kojima boravi puno ljudi. Ukoliko požar nije uočen na vrijeme štete mogu biti katastrofalne.

Zakon o zaštiti od požara i prateći pravilnici određuju u koje se objekte moraju ugraditi sustavi za dojavu požara. Neovisno o tome sve više vlasnika poslovnih objekata ugrađuju sustave za dojavu požara jer su svjesni višestruke koristi koje donose. Svaki ugrađeni sustav za dojavu požara podliježe zakonu, za njega je potrebno izraditi prateću projektnu dokumentaciju, redovito ga ispitivati  i održavati.

PLINODOJAVA

Sve više kućanstava i proizvodnih pogona ima instaliran plin ili ga koristi u radnim procesima (kuhanje, grijanje i sl.). Istjecanje plina je opasno zbog njegove zapaljivosti i velike opasnosti od  trovanja ljudi. Isto tako velika je opasnost od određenih vrsta plina koji nastaju kao nusprodukt izgaranja (npr. CO-ugljični monoksid ).

 

plinodojava

 

Sustavi plinodojave se kao i sustavi vatrodojave sastoje od detektora, centralnejedinice za obradu i upravljanje i uređaja za signalizaciju i dojavu. Uz sustave plinodojave postoje i samostalni detektori stanja okoline koji se mogu ugraditi kao samostalni uređaji jer u sebi imaju ograđen detektor, zvučnu i svjetlosnu signalizaciju i relejni izlaz za eventualnu integraciju sa protuprovalnim sustavom ili zasebnim dojavnikom.

plinodojava1

DJELUJTE PREVENTIVNO !

Svako ulaganje u sustave za dojavu požara ili plina višestruko se vraća. Vrijeme otkrivanja požara ili istjecanja plina izravno je povezano sa brojem žrtava i ozlijeđenih te sa štetama koje mogu nastati. Ugradnjom sustava štitimo živote i zdravlje ljudi te imovinu, ali i ujedno štedimo na policama osiguranja imovine.