Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'project_custom_init' not found or invalid function name in /home/www/web2112/html/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 429
Protuprovala | Astra alarmi, Security 4 U

Protuprovalni sustavi su najzastupljeniji sustavi tehničke zaštite. Tome pridonosi vrlo aktivna uloga sustava prilikom provale ili pri samom pokušaju provale. Naime, osim psihološkog efekta odvraćanja potencijalnih provalnika isticanjem vanjske sirene na uočljivom mjestu i oznaka-naljepnica o ugrađenom sustavu velik efekt se postiže aktiviranje sirena i bljeskalica (vanjskih i unutrašnjih) tijekom provale i prosljeđivanjem dojave o provali ovlaštenoj zaštitarskoj tvrtki ili vlasniku objekta. Uz sirene, bljeskalice i dojavu postoji još niz drugih sigurnosnih aktivnosti koje protuprovalna centrala može pokrenuti u slučaju provale (npr. aktiviranje rasvjete u objektu, ispuštanje velikih količina dima u kratkom vremenu za dezorjentaciju provalnika, vremensku blokadu električno upravljanih uređaja i slično).

Klasični protuprovalni sustav se sastoji od glavne centralne jedinice sa komunikatorom, rezervnog napajanja, upravljačke tipkovnice, određenog broja detektora i jedne ili više sirena.

astra-alarmi

Centralna jedinica se odabire prema veličini objekta i količini detektora. Rukovanje sustavima je vrlo jednostavno, tipkovnice sa display-em olakšavaju rukovanje uputama na hrvatskom jeziku za svaku radnju  i eventualne promjene u radu sustava. Uz tipkovnice sustavom možete upravljati i bežičnim ključem a po zahtjevu i mobitelom.

 

astra-alarmi

Komunikator ugrađen u centrali ima mogućnost koristeći fiksnu ili GSM telefonsku liniju u objektu proslijediti dojavu o provali na dojavni centar zaštitarske tvrtke ili mobitel korisnika sustava. Dojava se prosljeđuje unutar nekoliko sekundi i nakon toga slijedi hitna intervencija na objekt od strane zaštitarske tvrtke, policije ili druge ovlaštene osobe. Za naprednije sustave zaštite uz navedeni PSTN komunikator se ugrađuju IP komunikatori i GSM/GPRS komunikatori čime se značajno poboljšava sigurnost objekta i alarmni sustav je u stalnoj vezi sa dojavnim centrom (CDS).

 

Detektori se razlikuju prema tipu detekcije i namjeni. Prema namjeni mogu biti unutrašnji i vanjski a prema tipu ili vrsti detekcije razlikujemo  detektore pokreta, detektore otvaranja/zatvaranja, detektore loma i udaraca (vibracija), detektore stanja okoline i razne vrste panik aktivatora koji se koriste u kombinaciji protuprovale i protuprepada.

 

astra-alarmi

Bitna činjenica u protuprovalnim sustavima koja se često zanemaruje ili ne koristi jest kombinacija vanjskih i unutrašnjih detektora (na objektima gdje je to tehnički moguće). Na ovaj način dobijate vrlo efikasnu  zaštitu kada se kao korisnik nalazite u objektu uz uključen vanjski perimetar zaštite. Isto tako prilikom same provale šteta je vrlo mala ili zanemariva jer je provanik detektiran prije oštećenja objekta.

 

astra-alarmi

 

Sirene protuprovalnog sustava su vrlo bitan element zbog psihološkog efekta odvraćanja i efekta ”panike” koji stvaraju tijekom same provale. Poseban je naglasak na sirene gdje dojava ili intervencija na objekat iz tehničkih razloga nije moguća. Osim efekta na okolinu vanjskih sirena (susjedi, prolaznici, policija, zaštitari u blizini itd) velik je i efekt unutrašnjih sirena na samog počinitelja provale.

 

astra-alarmi

I ne zaboravite: najbitnija karika svakog protuprovalnog sustava je sam korisnik. Sustav  obavezno uključujte prilikom svakog napuštanja objekta bez obzira koliko brzo se namjeravate vratiti, redovito ga održavajte i provjeravate njegovu ispravnost i funkcionalnost.